2014. december 4., csütörtök

Számvetés

Véget ért a III.SÖT7 fesztivál

Rengeteg táncművész, díjnyertes koreográfusok és felkészült táncosok, valamint az útkeresők és a trónkövetelők is részt vettek az immár hagyományosnak mondható Sissi Őszi Táncfesztiválon, melynek a Bethlen Téri Színház adott otthont.
Harmadízben került megrendezésre a budapesti Erzsébetvárosban e kortárs táncfesztivál, ami idén nagyon mélyet merített, és feltette a mércét a következő fesztiválok elé is. Hiszen egy remek kezdeményezés kapcsán, a Bethlen téren idén a kortárs vidéki táncműhelyek kaptak bemutatkozási lehetőséget. Jöttek társulatok, műhelyek Egertől Debrecenig, Miskolctól Kecskeméten át Fótig, Dunaújvárosig. Ez azért is nagy szó, mivel egynémely társulat alig egy-két éve létezik, sőt volt olyan darab, amit pár hete mutattak be először.
Le a kalappal a szervezők előtt, hogy ennyi műfajt, ennyi tehetséget és ennyi kitüntetett táncművészt sikerült megnyerniük az idei fesztiválhoz. Csak úgy tobzódott a nézősereg a színvonalasabbnál színvonalasabb produkciókban, minden este más műfajt, más látásmódot és persze más táncot láthattunk.
Olyanok voltak az esték, hogy a nagyérdemű észre sem vette, hogy a darabok nagy többsége nem ide készült, köszönhető ez a pontos szervezésnek, a hosszú próbáknak és a kiszolgáló, technikai személyzet profizmusának.
Mivel a tánc maga törékeny műfaj és erősen korhoz kötött, érdekes volt látni, ahogy a legfiatalabbak (a Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanulói) és a középgeneráció milyen egységes hitet vallanak, hiszen mindenek felett áll a tánc, a mozgás művészete és szeretete. Ragyogó lezárása volt a programnak a Közép Európa Táncszínház fiatal táncosai által koreografált darabok. Ez is azt mutatja, hogy igen, tovább is lehet és kell lépni a táncon, méghozzá mesterek módján tanítani, segíteni az ifjakat, koreográfusként vagy éppen rendezőként.
Remek jelmezek és díszletek, kiváló táncosok, koreográfusok és rendezők sorát fölvonultató fesztivál volt ez, mely reméljük, folytatva a hagyományt, évről évre újra látogatható lesz.

Fejes Imre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése