2014. november 17., hétfő

Röpült a sok alsószoknya meg a mikrofon

Valóban színes forgatag, jelmez- és tánc kavalkád fogadott bennünket vasárnap este. Bevallom, a Bethlen színpadán még sosem láttam egyszerre 40 forgó párt táncolni népviseletben. Energikus, életvidám, táncra hívogató volt műsoruk. Még azt sem bánta senki, hogy a tánc hevében a bőgő mellől kirúgták a mikrofont. Oda se neki.
A fótiak produkciójáról csak a műsorfüzetből és a táncosok fiatal arcát látva tudom, hogy még csak diákok. Elszántan és fegyelemmel mozogtak a színpadon, de felnőtt legények és leányok módjára mulattak, járták, s énekelték a  pajkos nótákat.
A repertoár majdnem olyan színes volt, mint a viseletük. Láthattunk somogyi, sóvidéki, mezőföldi, majd bácskai táncokat is. Az iskola fő profilja a néptánc, éppen ezért némiképp kakukktojásnak számított a Vágy című modern tánc. A 4 pár által előadott számot balettmesterük, Vámosné Pieskó Csilla tanította be. A cím ellenére is szokatlanul leplezetlen szexuális töltetű produkcióban akrobatikus elemek keveredtek balett alapú mozgással. Mindenképp pozitív, hogy az iskola a fiatalok számára lehetőséget biztosít arra, hogy különböző táncstílusokkal ismerkedjenek meg, így szélesítve látóterüket.
Az igazi felüdülést az utolsó, a kalotaszegi táncok adták, amit a negyed és ötödéves diákok adtak elő. Felhőtlen mulatozásuk magával ragadta a nézőt, olyannyira, hogy az egyébként bravúros tánclépéseket néhol alig lehetett figyelni csillogó szemük és kacagva mulató arcuk helyett.

emté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése