2014. november 17., hétfő

Fóti forgatag

Ennyi csillogó szemű és mosolygós ifjú táncost még nem láttunk a Bethlen Téri Színházban, mint a SÖT7 táncfesztivál vasárnap esti bemutatkozásán, ahol a Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium ifjú táncosai kaptak lehetőséget arra, hogy megmutassák, milyen az utánpótlás-képzés ma hazánkban. A válasz pedig teljesen profán: fantasztikus.
A Tánc-forgatag elnevezésű műsor valóban egy forgatag volt, rengeteg repülő szoknyát, pántlikát láttunk valamint energiától majd' kicsattanó fiatalt, akik nagy örömmel és még nagyobb elhivatottsággal járták a körtáncot, az üveges táncot, énekelték a népdalokat. Minden rész egy-egy híres, néptáncos terület hagyományait idézte fel. Láthattunk bácskai, galgamenti, szilágysági, sóvidéki, somogyi majd befejezésképp egy frenetikus kalotaszegi mulatságot, amivel az iskola végzősei zárták az est programját. A legtöbb tánc alapja, vagy eredője, kiinduló pontja a néptánc, de ebben az iskolában a fiatalokkal megismertetik a balett vagy éppen a kortárs tánc világát is. A tanulók egy része tett némi kitérőt, és egy modern tánc koreográfiát is bemutattak, "Vágy" címmel, ami érdekes és látványos kísérletben mutatta meg a tánc örökérvényű mondanivalóját, a férfi és női párkapcsolatot, minden mélységével és magasságával együtt.
Összességében öröm volt látni, hogy mai tizenévesek milyen lelkesen interpretálják dédszüleink táncait, megidézve az egykori falusi életformát és táncban mesélik el a mindennapok történéseit. Van tehát remény, a hagyományok ugyanúgy folytatódnak, mint korábban és igen, megvan az utánpótlás, köszönhető ez a koreográfus tanároknak is, de első sorban azoknak a fiataloknak, akik a táncot választották életük meghatározó szereplőjének. Mert ezt csak elhivatottan lehet csinálni, és az elhivatottságban nem volt hiány azon a vasárnapon.
Külön ki kell emelni a fantasztikus élőzenés kíséretet, mely nem csak a talp alá valót húzta, hanem egyenrangú félként vett részt az előadásban.

Fejes Imre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése